Kunst in de Fontein

Nederlands beste amateur-striptekenaar in De Fontein

Van 4 juli tot 26 september exposeert Ed Perdok in De Fontein. Perdok woont in Meppel. Hij werd in 1945 geboren in Hoogezand, volgde voortgezet onderwijs in Groningen en verhuisde in 1963 met zijn ouders naar Zwolle. Hij werkte vele jaren in de commerciële buitendienst en van 1990 tot 2016 bij de Rabobank in Staphorst, waar hij toen ook woonde.
Hij is in zijn vrije tijd altijd bezig geweest met schilderen en tekenen; hij had zich dat zelf aangeleerd. Strips tekenen werd zijn grote hobby. Kranten uit de streek waar hij woont publiceren ze graag en tegenwoordig zet hij ook wekelijks een nieuwe strip op zijn Facebookpagina.
Zijn hoofdpersoon is – al ruim veertig jaar! – Joachim, een nieuwsgierig en ondernemend jongetje met een zwart ragebolkapsel en een rood shirt. Joachim beleeft, vaak met zijn opa en oma, van alles in onze snel veranderende samenleving met haar nogal eens stevig politiek activisme en de Nederlandse gewoonte veel te willen regelen. Perdok relativeert dat allemaal, maakt er grappen over. Daarbij mijdt hij maatschappelijke gevoeligheden niet, maar probeert nooit te beledigen of te kwetsen.
Vijf jaar geleden werd hij bij de landelijke wedstrijd Striptekenen, georganiseerd door het Stripmuseum in Groningen, gekozen tot de beste amateur-striptekenaar over 2013 van Nederland. De winnende strip, een nonchalante Joachim die op de regels wordt gewezen door een overijverige agent, hangt in De Fontein, samen met vele andere belevenissen van Joachim. Verder zijn er enkele cartoons te zien en het in 2016 in een oplage van 100 exemplaren door Ed Perdok gepubliceerde Stripboek Joachim.
De Fontein is geopend op woensdag van 10 tot 12 uur, op donderdag van 10 tot 11 uur en op zondag, na de kerkdienst, van 11 tot 12 uur.